Jean Bâton

Jan Stok (1933) werkte in de jaren ’60 in de keukens van verschillenden cruiseschepen van de befaamde Holland-Amerika Lijn. Op de MS Veendam, RMS Nieuwe Amsterdam, MS Maasdam en MS Noordam maakte hij reizen naar Canada, de Bermudas en natuurlijk New York. Op die schepen werkte hij als ‘chef garde manger’ en was verantwoordelijk voor de koude keuken. Zijn Franse collega’s vertaalden zijn naam al snel naar ‘Jean Bâton’. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere sauzen.

Na zijn carrière op de Holland-Amerika Lijn starte Jan Stok het bedrijf King Cuisine. Daar maakte hij de lekkerste verse salades, sauzen en maaltijden. Zijn zoon Bart heeft het bedrijf overgenomen en succesvol voortgezet. In 2011 is King Cuisine verkocht aan een nieuwe eigenaar. In het nieuwe bedrijf van Bart, Glasbest, worden nu, als eerbewijs aan de lekkere sauzen van Jan Stok, de Jean Bâton mayonaise en dressings gemaakt.