Falafel uit de koekenpan met flatbread, gegrilde groenten en Vegan Mayo

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • Handje rucola
  • 2 takjes platte peterselie
  • 2 flatbreads
  • 2 partjes citroen
  • Jean Bâton Absolutely Vegan Mayo
  • Verse peper
  • Komijnpoeder

Voor de Falafel

  • 1 pot kikkererwten uitlekgewicht 220 gram
  • bosje peterselie à 15 gram, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 kleine rode ui grof gesnipperd
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl zout 1,5 tl als je zeezoutflakes gebruikt
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl pul biber óf ½ tl cayennepeper
  • ½ tl baksoda
  • 1 el citroensap
  • 2 el bloem
  • zonnebloemolie om te bakken

 

Bereidingstijd:
30 minuten
Aantal personen:
4 personen
  1. Naar een recept van @anniepannie_nl www.anniepannie.nl
  2. Was de groenten en snijd de paprika in repen en de courgette in lange dunnen plakken met de kaasschaaf. Zet een grillpan op het vuur en warm deze voor, grill de paprika en courgette tot deze gaar zijn en mooie grillstrepen hebben.
  3. Maak ondertussen de falafel. Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.
  4. Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe.
  5. Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.
  6. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.
  7. Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.
  8. Bak de flatbreads even kort in een pan aan beide zijdes tot deze goudbruin zijn.
  9. Beleg de flatbreads (2 stuks) met een lepel vegan mayo met een snufje komijnpoeder. Daarop wat rucola met platte peterselie en de gegrilde groenten. Leg de falafel daar bovenop en naar smaak nog wat vegan mayo, citroensap en verse peper.

Meer recepten

4 personen | 30 minuten

Tempura snacks met Zingy Lemon Mayonnaise

2 personen | 50 minuten

Maaltijdsalade met rosbief en Black Truffle Dressing

2 personen | 15 minuten

Geitenkaas salade met Lemon Pepper dressing